Wees je eigen mentor

Bij een grote evenementenhal bij mij in de buurt zag ik de aankondiging van een succesvol spreker. Zijn mentor uit Amerika is er ook bij. Prijs voor een ticket: rond de € 1000. Ik twijfelde even: zal ik? Maar ik dacht meteen ook: ‘waar zoek ik eigenlijk naar?’. Ik deelde het event met vriendin en zakenpartner Nicoline en vroeg haar wat zij ervan vond. Ze stelde me de vraag: ‘Wat wil je van hem leren?’. Een briljante vraag die me direct in de spiegel deed kijken. Ik dook in de achtergrond van de spreker: ik las over zijn pad, zijn successen en mislukkingen, zijn succes als merk, zijn verhaal over het zijn van een ‘geluksmissionaris’ en over zijn mentor.

Wie is jouw mentor?

‘Wie is dan jouw mentor?’ vroeg Nicoline. Tsja, wie is mijn mentor… ik noemde wat namen, waarop ze zei: ‘Zijn dat de mensen die jouw aantrekkingskracht op anderen vergroten?’. Weer een goede vraag. Heel eerlijk gezegd: nee, deze mensen brengen dat niet. Ik merkte dat ik loskwam van het kijken naar de succesformule van de spreker en zijn event.

Mentorschap is waardevol, maar begint het geluk ook niet eerst bij jezelf? Mo Gawdat, schrijver van het boek ‘De logica van geluk’, vertelt erover in het verhaal over het halfvolle glas water. Het geluk zit hem in de hoeveelheid water in het glas en niet in het ontbrekende deel, terwijl veel mensen juist geluk zoeken in dat ontbrekende deel.

Zijn we niet ook gewoon onze eigen mentor? En hebben wij wellicht niet geleerd om te kijken naar onze eigen gedachten en mogelijkheden? En zijn gelukszoekers niet gewoon via grote succesvolle events op zoek naar zichzelf, naar de ogenschijnlijke eenvoud van het zijn?

Ruimte om te veranderen

Mijn visie: we zijn niet wat we doen, maar doen wat we zijn. Waar is in al dat ‘doen’ jouw persoonlijke ruimte om te spelen, gewoon om het spelen zelf? Welke ruimte voel jij om te veranderen en je te bewegen richting de ander? Ik ben ervan overtuigd dat daar de schat ligt begraven. Voor je eigen voeten. Geluk en persoonlijke groei zit vooral in de bestaande ruimte om je heen en niet in het bijwonen van een event of het volgen van een zelfbenoemde goeroe. Welk mentorschap zit er in jou, hoe kun jij je eigen groei bevorderen? Hoe kun jij de ruimte en permissie voelen, bedachtzaamheid betrachten, niet achter alles aanlopen en keuzes snel swipend maken?

Om even terug te komen op die topspreker: ik ga geen tickets bestellen voor het event, maar stilte en ruimte vinden voor mijn eigen ruimte voor verandering. Niet actief zoeken, maar rust nemen om te vinden.

Wat is jouw ruimte voor verandering? Daar vind je jouw eigen, zachte kracht. En die is vele malen krachtiger dan onze – hardere – buitenkant.

Dank je wel, Nicoline! You made my day!