Net echt

Als ik zo naar de tv kijk naar een goochelaar, in de stad loop, op sociale media surf, in mijn straat kijk, lijkt echt alles net echt. Reality (het woord zegt het al) programma’s als Help, mijn man is klusser!, Utopia of Temptation Island lijken bestaansrecht te hebben vanuit de huidige menselijke waarden.

In de koopgoot in Rotterdam lopen gelukkige gezinnetjes waarvan de vader als een schaapherder die zijn kudde van vrouw met sigaret en 2 kinderen van nog geen 6 jaar met een hotdog en een halve liter blikje Red Bull achteloos in de gaten houdt. Op Facebook vertelt Anonymous ons dat WO III aanstaande is, waar Trump gekozen is door de gewone man als ‘the new Messiah’. In onze straat is iedereen vlijtig op weg naar het werk, boodschappen doen of andere bezigheden waarbij hun gezichten geconcentreerd lijken te smeken om begrip als ze er niet door kunnen omdat ik even mijn auto uitpak.

En dan lees ik ook nog dit deze week, waarin de robotisering aanstaande is. Nu snap ik ook steeds beter dat politiek dingen helder wil maken en ons laat kiezen tussen links en rechts. Wel of geen Zwarte Piet. Meer of minder Marokkanen. Gewoon lineair kiezen. Net als robots. We hoeven niet meer te denken, te doen, te kijken en zeker niet meer te voelen. KPN zet in op de 48-uurs economie. Offline en online via de virtualiteit waardoor je 2x je leven kunt leven op hetzelfde moment. Echt gaaf! Net echt!

Maar.. weten we nog wel het verschil tussen nep en echt? We hebben de laatste jaren gemerkt dat ‘echt’ niet de balans tussen menselijke spiritualiteit en materialisme is. Materie die zich manifesteerde in geld, huizen en macht. Nee, ‘echt’ is iets tussen mensen. Op spiritueel niveau. Gewoon even voelen. Voelen wat het met je doet als je van elkaar houdt, achter je kudde aanloopt of bent gekozen als bestuurder van een land. Maar hoe kunnen we voelen in deze virtuele wereld, die verder gaat dan wat KPN ons doet vermoeden? Tv, sociale media, politiek en gezellig shoppen is de nieuwe realiteit van de virtuele wereld. De virtuele wereld van hoe mensen met elkaar omgaan, waarbij het lijkt of die net echt is. En dan hebben we het nog helemaal niet over 2025, wanneer de robots komen.

Hoe kom je daar uit? Hoe ga je weer voelen? Ik ben ervan overtuigd dat daar een geweldige kans ligt voor muzikanten, mits de intentie zuiver is. Als we echt gaan spelen om mensen op dat spirituele niveau te verbinden. Muziek als medicijn. Stel je voor! Kom maar, ik speel graag wat voor je, voor jullie. Echte muziek. Voel maar… het is net echt.