Effects of Change

Het is alweer een half jaar geleden dat ik met Joshua onze “Sound of Change” (verklanking tussen de sprekers door) presenteerde tijdens het congres over obesitas en voeding van het LUMC in Leiden. Daar waren naast voedingsspecialisten, ook doktoren en professoren aanwezig. De teneur was dat suiker de grote boosdoener was in de voeding van vandaag. Dat zit namelijk overal in.

Dat raakte me enorm. Ik veranderde mijn voeding en sindsdien ben ik gestopt met suiker en zuinig met koolhydraten. Naast het feit dat ik 15 kg kwijtraakte, merkte ik ook iets anders. Ik heb een andere concentratie en beleving tijdens het spelen en in het contact met mensen. Ik ben meer gefocust op het moment en kan meer voelen en inleven. Dichter bij mezelf en veel meer verbonden met de dingen om me heen. Dit manifesteerde zich bij mijn optreden als musicus tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble en als mens in de talloze nieuwe mooie en waardevolle ontmoetingen die ik had (en heb!) met mensen.

Vandaag dacht ik: “Het zal toch niet door het bannen van de suiker komen?”. Voorheen, als ik een gebouw zoals bijvoorbeeld de Doelen in Rotterdam binnenkwam, was ik meteen op zoek naar een broodje. Als ik in een winkelcentrum liep, was de gedachte aan eten ook actueel. En om die gedachte nog even verder uit te rafelen: zou het kunnen zijn dat suiker ervoor zorgt dat wij minder communiceren met elkaar? Dat het iets afsluit, net als roken? Raken we daardoor van elkaar geïsoleerd? Is suiker het nieuwe roken?

Wat zou er gebeuren als iedereen zou stoppen net suikers, zonder suikers die je zoet houden? Zomaar een zaterdagmiddag-gedachte… Fijn weekend!